Openingstijden 2024:

Zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur van 29 juni tot Open Monumentendag op 14 september.

In de duinen van de kop Schouwen-Duiveland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vele bunkers gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall.

De Atlantikwall liep van Noorwegen tot de grens van Spanje.

Veel van de bunkers zijn in de loop van jaren verwijderd, maar de zogeheten “Vleugelbunker” ligt er nog steeds. Het is een massieve kolos van gewapend beton, waar tijdens de bezetting het regionale commando was gevestigd. Na de oorlog was het een plek waar de jeugd van die tijd gretig gebruik van maakten om onder andere lekker te feesten. Er was na de oorlog weinig plaats waar de jeugd ongedwongen konden samenkomen. later heeft men besloten de bunker af te sluiten omdat er ook gevaarlijke dingen gebeurden, zoals fikkie stoken.

Rond 2018 is een enthousiaste groep aan de slag gegaan om de bunker weer beschikbaar te maken voor bezoek. Na een lange voorbereiding en met de toestemming van Natuurmonumenten heeft de groep letterlijk de handen uit de mouwen gestoken hebben vele kruiwagens zand en rommel uit de bunker geschept. Begin 2020 zijn er stevige stalen deuren gemonteerd en kon men mondjesmaat de bunker bezoeken onder leiding van leden van de bunkergroep.

De Vleugelbunker

De bunker is in de zomermaanden op zaterdagmiddag beperkt toegankelijk voor bezoekers.

Voor de scholen is een Virtual reality programma beschikbaar.