In het wissellokaal hebben we jaarlijks een nieuwe tentoonstelling met een relatie tot de cultuurhistorie van Schouwen-Duiveland.
Dit jaar heeft de expositie het thema:
De wereld van Miems | een kunstverzameling van Miems van Citters
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Miems van Citters, geboren jonkvrouw Anna Cornelia van Citters (Burgh, 3 mei 1936), in haar jonge jaren Cora genoemd, is een Nederlands beeldend kunstenaar.
Biografie
Anna Cornelia van Citters werd geboren in Burgh als derde van de vijf kinderen van jonker Albert van Citters, burgemeester van Burgh, en Ida Honorine Stephanie Bolomey. Van vader´s zijde stamt zij uit de adellijke familie Van Citters die vanaf eind 16e eeuw veel Zeeuwse bestuurders heeft voortgebracht. Van moeder´s zijde is zij een nazaat van Benjamin Samuel Bolomey, hofschilder van Willem V. Freule Anna Cornelia van Citters gebruikt sinds de jaren ’70 de koosnaam Miems.
Van Citters volgde de Middelbare Meisjesschool in Bussum en ging een jaar naar Genève als au pair waar ze cursussen beeldhouwen deed aan de École Supérieure des Beaux-Arts. Daarna doorliep ze aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag (1956-1961).
Van 1961 tot 1965 was Van Citters docente aan de vakschool voor meisjes in Goes, Haamstede en Zierikzee. Van 1966 tot 1971 maakte ze veel internationale reizen. In 1969 bezocht ze de beeldhouwers Henri Moore en Barbara Hepworth in hun ateliers in Engeland. Ook bezocht ze de inheemse bevolking van Canada en Alaska. Van 1975 tot 1989 was ze docente manuele expressie aan de Henri van der Hoevenkliniek, een centrum voor klinische forensische psychiatrie. Van Citters woont en werkt als beeldend kunstenaar in Burgh op Schouwen-Duiveland.
Oeuvre
Het oeuvre van Miems van Citters bestaat uit een grote hoeveelheid bronzen-, stenen- en houten beelden, abstracte en figuratieve werken en portretten. Haar schilderijen, tekeningen en grafiek zijn veelzijdig van onderwerp en uitvoering. Ze gebruikt diverse materialen, zoals olieverf, inkt en krijt. Ze maakt gebruik van uiteenlopende technieken zoals hakken, boetseren, kneden, schilderen, tekenen, etsen, schetsen en aquarelleren. Het meest bekend zijn haar doorleefde portretten, duinlandschappen en bronzen vogels, alsmede een aantal in opdracht gemaakte beeldhouwwerken.
Permanente Expositie
Deze expositie geeft u een levensechte indruk van de Karolingische Ringwalburg, die aan het museum grenst.
Archeologische vondsten, een maquette en spannende opstellingen geven een voorstelling van de tijd van de Vikingen.
Museum “De Burghse Schoole” is gelegen aan de rand van de voormalige gracht van de ring.
Vanaf het museum is een mooie wandeling te maken over ’t Hoge Burgh, een pad dat dwars over dit beschermde archeologische monument loopt.
In het archeologielokaal hebben wij getracht de geschiedenis van Schouwen zichtbaar te maken vanaf de “Brabers” van rond 2000 v.Chr. via de Vikingen tot 1500 n.Chr..

Ook tonen we een deel van de geschiedenis van Kop van Schouwen. Er was bij Westenschouwen een belangrijke haven. De visserij was een belangrijke bron van inkomsten van de bewoners destijds.


Belevenistafel
Wij beschikken over een interactieve touchtafel. Deze is ook bekend als belevenistafel. De tafel zorgt voor een speelse ontsluiting van een deel van onze collectie en allerlei bijzonderheden van de Kop van Schouwen. We hebben een aantal klassenfoto’s. Hierop kunnen de wat oudere bezoekers zichzelf of familie en bekenden herkennen. Leuk om te zien hoe de kinderen qua uiterlijk in de tijd veranderd zijn.
