Groep 5: Schrijven, toen en nu: van schoolbord tot smartboardEen pen waar je mee schrijft en het toetsenbord van een computer zijn de hedendaagse mogelijkheden om iets op te schrijven. Ze zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De balpen is in de jaren zestig van de vorige eeuw uitgevonden als opvolger van de kroontjespen. De computer is ongeveer in 1950 uitgevonden en de PC (Personal Computer, of huiscomputer) in de jaren tachtig.

In de wereld van het schrijven is heel wat veranderd. Ook het zwarte schoolbord met krijt is iets dat binnenkort misschien in de geschiedenisboeken kan verdwijnen.

 1. Opdracht 1:
 2. Opdracht 2:
  • Zoek in het museum naar de mogelijkheden om te schrijven in vroeger tijden, zoals de griffel en de lei en de kroontjespen met Oost-Indische inkt. Maak foto’s van deze voorwerpen en aantekeningen.
  • Vraag aan de museum medewerk(st)er of je met de griffel en lei mag schrijven. Maak een foto als je schrijft. Hoe ervaar jij dit schrijven met griffel en lei?
  • Vraag of je ook mag schrijven op het zwarte schoolbord met krijt. Maak een leuke tekst en fotografeer deze.
 3. Opdracht 3:
  • Maak na het museumbezoek een artikel over de mogelijkheden om te schrijven, waarin je ingaat op de griffel en de lei, de kroontjespen, de balpen, computer en smartboard.
  • Schrijf over je eigen ervaringen met de griffel en de lei en het zwarte schoolbord.
  • Gebruik de gemaakte foto’s als illustraties.

>terug naar boven<

>terug naar de inleiding<

>home<