Groep 2: De ringwalburg van BurghMenigeen denkt bij de naam ‘Burgh’ aan een burcht of kasteel en dat idee wordt ook nog eens versterkt door het wapen van Burgh, waarin een kasteel- of burchttoren zichtbaar is. nl.wikipedia.org/wiki/Burgh_(Schouwen-Duiveland).

Toch is ‘Burgh’ vooral een verwijzing naar de ringwalburgen die op meerdere plaatsen in Zeeland te vinden zijn, zoals in Oost-Souburg, Domburg, Middelburg en Oostburg. Deze dorpen zijn van oorsprong ringwalburgdorpen. Maar wat is een ringwalburg eigenlijk en hoe ziet deze eruit?

 1. Opdracht 1:
 2. Opdracht 2:
  • Als je in het museum bent, bekijk dan het leslokaal over de geschiedenis van de ringwalburg. Bekijk de maquette. Maak aantekeningen.
  • Het is natuurlijk interessant om al die websites en informatie over de ringwalburg te lezen en een aantal foto’s te bekijken. Maar als je er zo dicht bij bent, moet je er natuurlijk ook even gaan kijken. Op nog geen twee minuten afstand, net buiten het museum, vind je de echte ringwalburg van Burgh. Bezoek deze ringwalburg. En als je er bent, kijk dan ook even goed naar de aarden wal, de houten palissaden en de takken. Maak hiervan een tekening.
  • Vergeet niet dat je hier kijkt naar een stukje cultuurhistorie dat al meer dan 1000 jaar oud is, ook al is alles nog niet zo lang geleden gerestaureerd. Vraag de fotograaf mee om foto’s te maken.
 3. Opdracht 3:
  • Schrijf na het museumbezoek een artikel over de ringwalburg van Burgh, waarin je de geschiedenis beschrijft, de functie van een ringwalburg en hoe deze eruit ziet.
  • Plaats een foto erbij en/of de tekening van de aarden wal met de houten palissade.

>terug naar boven<

>terug naar de inleiding<

>home<